Страници

четвъртък, 10 януари 2013 г.

За бързите ястия

Една от най- често срещаните реплики, които чувам е: "Ама ти много сложни неща приготвяш. Аз нямам време за подобни ястия." Откровено казано, това винаги много ме изненадва, защото на ответния въпрос "А ти какво готвиш", получавам отговор подобен на: мусака/пиле с ориз/зеле или каквото и да било от сорта, къде по- традиционно, къде не толкова.  В моята лична класация за бързо и лесно тези са някъде към последните места. Последствията от заемането с   подобни ястия са катастрофални, ако започнеш да ги приготвяш в 7.30 вечерта, когато обичайно се прибирам от работа. В най- добрия случай, всички ще са заспали, докато чакат яденето да се опече. В по- лошите опции, се сдобивам с ужасно кисело и освирепяло обкръжение, което може да ме нападне, ако проявя неблагоразумието да обърна гръб. В общи линии, всичко което отнема повече от половин час подготовка и готвене е просто неприложимо за дните от понеделник до петък. Вече имам много дълъг списък от всевъзможни 30 минутки, които ми осигуряват необходимия душевен комфорт да сме приключили с вечерята до 9 и децата да са се натръшкали по леглата.
Днес ви предлагам една подобна рецепта - Патешко с ябълки



Много бърза за приготвяне и много обичана от всички вкъщи, което я нарежда на едно от челните места в личната ми класация.
Патешкото филе е малко особено за приготвяне. Най- съществено е времето на термичната обработка. Рискът да се сдобиете с подметка, негодна за дъвчене е огромен, ако се подадете на вътрешния глас, който обикновено нашепва, че 12 минути са безобразно малко време за печене на месо.


Продукти за месото

  • 2 патешки филета с кожа - обикновено толкова има в една опаковка. Това са около 600 гр.
  • Сол, черен пипер
  • 1-2 листа салвия

За ябълковият сос
  • 4 ябълки - обелени и нарязани на кубчета
  • 2 с.л коняк
  • 3 с.л масло
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 1 равна с.л захар



Патешкото, както и повечето червени меса се чувстват много добре в компанията на плодове или друг вид сладко - кисели сосове.

 Месото се натрива със сол и черен пипер. Върху кожата се правят диагонални резки, така че да не се реже докрай.
Парчетата месо се слагат с кожата надолу в нагорещен тиган. След около 2-3 минути са пуснали достатъчно мазнина и може да сложете листенцата салвия, да ги ароматизират. След още 3-4 минути месото се обръща и се запечатва за още 5-6 минути и от другата страна.
Прехвърля се в тава и се пече 12 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като се извади се оставя да почине 10 минути.


През това време може да подготвите ябълките. Нарязаните кубчета се слагат в тиган, в който сте разтопили маслото. Добавяте коняка, оцета и захарта. Задушете за около десетина минути.

Сложете по 2-3 с.л ябълки във всяка чиния и отгоре наредете патешкото, нарязано на филийки с дебелина около 0.5 см.



38 коментара:

  1. Ще се пробва съвсем скоро :) у дома през седмицата готви най-често половинката :) ще му го покажа.

    ОтговорИзтриване
  2. Сложи си опция и тук "Харесва ми" :))
    Чудно е, Руми!

    ОтговорИзтриване
  3. Rumi, molq te, publikuvaj poveche takiva delnichni recepti. Az shte otvorq papka za tqh.
    Blagodarq ti predvaritelno!
    Mia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам такава идея. Задължително ще отворя нова рубрика.

      Изтриване
  4. Хи хи много честъо на вид засукани неща, всъщност са доста по бързи лесни :) И за мен правенето на мусака е доста по дълга и сложна задача :))
    Страхотно изглежда това патешко, фантазия и снимките и те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм да, има няма час и нещо си отнема мусаката. Ако е за обяд, обикновено я почвам веднага, след като оправя чиниите от закуска:)

      Изтриване
  5. Много добре изглежда патешкото ммм:)
    Само се опасявам, че понеже не се опознахме с фурната си или ще го оставя сурово, или ще го направя на подметка...
    За да пека подобни меса си купих термометър с който уж мога да разбера дали е изпечено месотото, но ще видим дали ще сработи "методът" :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз си взех термометър, но така и не се сработих с него.

      Изтриване
  6. Супер е! И аз се включвам към скандиращите за повече аламинутни рецепти и тези за бутон "Харесва ми"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега ако ми кажеш как да сложа бутона, ще го направя веднага.

      Изтриване
  7. Чудесни снимки и изпълнение! Е аз няма да го пробвам, но ще приготвя със салвия, досега съм овкусявала или с малко канела или поднасям с боровинки...
    Ще се радвам на всяко нещо, което приготвиш и снимаш, всъщност май за снимки и постване се изисква повече време от колкото за приготвяне и дори пазарене...:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Звучи чудесно и изгледа страхотно. Мисля, че проблема не е със сложността на приготвяне, а с това, че трябва да ровиш за рецептата, да опознаваш нещо ново и да проявяваш въображение. А на мен ми е мн трудно да правя това редовно.

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастично е, Руми!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда страхотно! Не съм обръщала внимание по магазините, но откъде купувате патешко филе с кожа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кауфланд, Карфур, Метро, Фантастико. Има ги в почти всички вериги, стига да са от големите супермаркети, а не от съкратената квартална версия:)

      Изтриване
  11. Непременно ще се пробва. Само да намеря пуешко..Много красиви снимки Руми!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз ще го пробвам, толкова вкусно изглежда и красиво!

    ОтговорИзтриване
  13. Звучи много вкусно ( вътрешният ми глас в момента истерично крещи "..ама как така 12 минути?!?")

    ОтговорИзтриване
  14. Много гурме меню и великолепни снимки,страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  15. Защо някои засукани на пръв поглед ястия са толкова лесни, бързи и вкусни:) Мерси за рецептата и снимките, Руми!

    ОтговорИзтриване
  16. Мда, особено пълнените чушки са едно доста "бързо" за приготвяне ястие. Изглежда върха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютен аламинут! Особено ако са сухи и ги пълниш с боб:) Така и сармичките. Добре, че е мама, та ми готви от време на време такива неща:)

      Изтриване
  17. Това ще се пробва непременно! Отдавна исках да сготвя патешко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си казала, не съм ти приготвила:)

      Изтриване
  18. Прекрасна и разнообразна рецепта! Много точно си го казала. Не че мусаката не е вкусна, но отнема поне час и половина да се обели и нареже всичко. Хората често не знаят как да си разнообразяват живота с вкусна и бързо приготвена храна. Мен често ме гледат странно като кажа, че готвя кажи речи всеки ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен така се получава. Много обичам мусака, за сарми и пълнени чушки да не говорим. Просто не са в графата лесно. Лесна е само нагласата от познато ястие.

      Изтриване
  19. Приказно изглежда, Руми!!! За вкуса не се и съмнявам - често приготвям нещо подобно, но с круши :) и възражения и от най-капризните вкъщи няма... Но снимките ти са просто :)) умопомрачителни!!!
    Хубава седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
  20. Супер готино изглежда това патешко! Определено ще се пробва. А сега ако споделиш и откъде го купуваш, ще ме улесниш много в издирването му ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В големите вериги го има, но в големите им магазини по моловете. Купувала съм от Метро, от Кауфланд, от Фантастико и от Пикадили.

      Изтриване
  21. Ground cover can be added to pedophile the landscape. Place organic kitchen waste, as well as yard waste such as grass clippings, leaves, and the like into a compost bin.
    Starting Your Very First Flower Garden Preventing Pests and
    Diseases in the Perennial Garden Gardening Tips from Fellow Gardeners.


    Here is my page; mulching

    ОтговорИзтриване
  22. If you don't see any bugs or if you can't determine
    the reason why the plant is looking sick, take a sample in to the local county extension office.
    Use the cultivator to make holes in the soil and
    turn it up just a little between the rows. In some cases,
    the quantity of materials for making compost in the amounts desired (an annual layer 2 inches
    deep across the garden) cannot be obtained.

    my homepage phonetics

    ОтговорИзтриване
  23. The Regional Animal Hospital in Yorba Linda is well equipped to handle the emergencies.

    The Bluetooth Headset is a symbol of recognition and acceptance.
    Company Name: Fayette Chiropractic Center Address: 126 New Hope
    Road, Fayetteville, Georgia 30214 Contact Telephone Number: (770) 461-2225
    Fax Telephone Number: (770) 461-0186 Email: info@fayettechiropractic.
    , one of the chiropractors in Fayetteville, is pleased to announce the implementation of programs for natural detoxification therapy.
    These lenses are employed for the duration of get in
    touch with fittings and dispensed to the sufferers free of charge of cost.


    My web page ... incommunicado

    ОтговорИзтриване
  24. 37 kits (round that up to 9 total quart and a half
    kits). Despite the fact that it uses concrete, an unfriendly environmental material,
    it has a few advantages over tires and shares most of the earthship advantages.
    Repairing larger cracks or holes in driveways takes a little more time and
    preparation.

    ОтговорИзтриване
  25. Still the health concerns mar the overall positive sides of this
    economic growth as people take their health problems as the cost of development which is indeed pretty higher.
    Before you apply heated gadgets onto your hair, protect your hair with heat protectant sprays
    and also serums. Deemark herbal hair care oil have been traditionally used to treat irritated
    stressed scalp, reduce effect of aging on hair shape and growth, combat seborrhea and
    alopecia. In this manner you can choose the herbs that
    are right for you. Basil and bergamot help your hair
    grow thicker and fuller.

    My web blog - how to make your hair grow faster

    ОтговорИзтриване
  26. Днес го пробвах и стана чудно вкусно :) Благодаря за идеята ! Страхотни снимки

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...