понеделник, 20 октомври 2014 г.

Уикенди / Галактобуреко или гръцка баница с млечен крем

След две седмици блуждаене някъде си по работа, някак пак оцених домашните уикенди. Даже леко се престарах и  олях:)  Като почнете от млечно телешко на бавен огън, минете през къри, кекс с тиквички, стекове от риба тон, та чак до гръцката баница с крем. Мислех да я публикувам със снимките от почивката в Гърция, но като гледам тях скоро няма да видите. Леко съм прекалила и очевидно трябва доста да отлежат, за да мога да лимитирам подбора на кадри до към 30 от 3 000. Така че сори, ама за сега само Галактобуреко (гръцка баница с крем). 



За да ме разберете по- добре, просто си представете: Неделя сутрин, първите слънчеви лъчи, проникващи през прозореца огряват парата, издигаща се от чашата с кафе, силуетът на планината, книга и любимият човек до мен. И само между другото, тази идилия продължава до към 11. Вече почвам да усещам преимуществата, на това децата ти да са пораснали - никой не си и помисля да отлепи от леглото преди 10-11. Хм, може би не беше чак толкова лошо, че се сдобих с дечурлига толкова рано. Сега на воля злорадствам при вида на недоспалите физиономии на приятелките ми, които те първа усещат прекрасната страна на майчинството, свързана с жизнерадостно хлапе, довтасало в семейното легло в 6 сутринта:) Предполагам, че само от мазохизъм си взехме котка, която със същата жизнерадост замества  спящите ни деца.  Последното обяснява защо съм била будна по това време (гадината почва да дивее из терасата в момента, в който усети леки признаци на живот):)



За първи път ядох подобна баница на Санторини. Какъв житейски пропуск!!! Сладко, мазно и ужасно вкусно! Като всичко вредно:)


Категорично попада в графата "И аз съм човек" поне два пъти годишно!


 Рецептата е колкото лесна, толкова и трудна. Основният проблем идва от млечния крем. Ако успеете да го направите без бучки, значи сте минали на друго кулинарно ниво и вече почти нищо не може да ви се опре.


Откровено си признавам, че след толкова години кулинарни подвизи, все още ми се случва понякога да го направя на малки фини бучки. Особено, ако смеся грис и брашно. Хубавата новина е че в този случай почти няма шанс да прецакате баницата. Дори и да направите крема на бучки, при печенето нещата се оправят.


Във всички случаи резултатът си заслужава усилията! 


Галактобуреко / Бугаца
Така и не схванах разликата между двете (ако изобщо има такава), но до колкото разбирам има сиропиран и несиропиран вариант. Аз се спрях на несиропирания такъв.
  • 1 пакет кори за баница - 500г
  • 1л прясно мляко
  • 1ч.ч брашно
  • 1/3ч.ч грис
  • 200г захар
  • 180г масло
  • 4 жълтъка
  • 1 внилия
  • щипка сол

Първо се започва от крема. Брашното, гриса, захарта, жълтъците, солта и ванилията се разбиват с половината мляко. Другата половина се слага в дълбок съд на котлона, почти докато заври. Разбитата брашняно - яйчна смес се добавя към кипналото мляко, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти крема. Оставя се да се охлади. 



Корите за баница се разделят на две части. Едната се застила най- отдолу на тавата, като във след всяка кора се ръси разтопено масло. Сипва се крема и отгоре се подрежат останалите кори, като отново се мажат с масло. Баницата се пече на 180 градуса около 40 мин. Оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и се нарязва на квадрати.





14 коментара:

  1. Страхотна е! А за котката...не знам. Аз още устисквам за всяка гад, която се поиска вкъщи. Все пак си имаме любимец - баща им:) А иначе и аз така - децата големи- аз дивея повече от тях:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох истината е че май и аз доста исках да си вземем гадинка. Откровено казано, изобщо не съжалявам. Тази е доста възпитана

      Изтриване
  2. Не бих си простила никога, ако в този единствен и кратък живот, не изпитам онова чувство, което изпитвам винаги когато ме погледне моето домашно животинче :) Не съжалявайте ... котето ви е една пухкава прелест!
    А от снимките лъха комфорт ... и душевен и реален :) Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  3. :)Галактабурикото е вълшебно, придружено с тези твои снимки... Голям помощник си имаш, Лулу, ама много е сладко това котараче! Тайничко се надявам да споделиш и гръцките снимки ♥ Pls:). Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Това коте е голям шемет;) И закуската също;)

    ОтговорИзтриване
  5. Правила съм това блаженство - чудно е!
    А котерчето е жестоко, но като знам нашия вече какви мизерии твори, просто ти съчувствам...И става много драматично - хем си го обичаш, хем ти иде да го метнеш през балкона...:)) В крайна сметка - победителя е той, а ти си му просто роб...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че няма до го метна през балкона - няма, ама току виж някой прекрасен слънчев ден съм забравила да затворя вратата към терасата. Ние сме нисичко, а това проявява нездраво любопитство:)

      Изтриване
  6. Страхотна баница сигурно ще е, а пък котката със сигурност е:)!
    Успешна седмица!
    P.S.:А как кръстихте гадинката:)?
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гадината е Ети, което идва от Ей! Ти! т.е галеното на ЕйТиМаршОтТукБеГадМалка!

      Изтриване
  7. Ах, как го обичаме!!!
    Много апетитни снимки, Лулу!
    п.п. Бугачата не е сиропирана - това е разликата.
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко е прекрасно, но къде отива грисчето? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Искам да гушна Ети*) Вкусна баница и както винаги вдъхновяващи и красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Направих баницата и стана страхотна! Благодаря за точната рецепта!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...