Страници

вторник, 3 ноември 2015 г.

Организационно / Бавно готвен телешки бульон

Като типична жена, изпитвам остър дефицит на три неща - време, пари и обувки. Понеже най- ценният ресурс в съвременното общество е времето, си правя извода, че не само аз имам проблем с приготвянето на вечеря след работа или приемлива закуска (от здравословна гледна точка), които децата да си носят. Решавам проблема с Fast food. За съжаление на девойките ми, не точно във вида, в който може би им се иска да го видят. Но пък и така не се оплакват. Споделям разни идеи за организация, които съм си откраднала от различни места, може пък и на вас да са ви от полза.

1. Варени картофи. Винаги имам няколко. Още горещи ги слагам в стъклен буркан с винт. Издържат десетина дни и са част от комплекта за спешни случаи:) Винаги можеш да прибегнеш до тях, ако трябва да сгъстиш бърза супа или да ги направиш сотирани в тиган с масло, зехтин и салвия/розмарин.
2. На същия принцип гледам да държа и някакъв друг зеленчук (бланширан и още горещ - в буркан). В повечето случаи броколи, карфиол или цвекло. Чудесни са за салати, бързи супи или просто запечени с яйце и сирене/кашкавал
3. Кутия с измити и добре подсушени зеленолистни (всякакви видове зелени салати, китайско зеле, айсберг, рукола или бейби спанак) Незаменимо, защото не губя време да се занимавам с тях вечерта. Подготвям ги през уикенда, като ги кисна в разтвор от вода и препарат против пестициди за десетина минути. Изплаквам обилно и подсушавам старателно. Съхранявам ги в специални кутии. Пробвах различни, но за момента съм най- доволна от тези на Tupperware. Ако се подсушат добре, издържат седмица.
4. Печено бонфиле. Много обичам тази техника на приготвяне на месо от блога на Диди. Обикновено приготвям соса отделно и си поливаме топлото месо. Ако случайно не успеем да си го доядем, останалото количество мариновам в подправки - чубрица, сминдух, кимион. Прибирам в кутия в хладилника и режа на тънко, като колбас. Става както за сандвичи, така и за салатите или в комбинация със сладко от чушки
Другата ми опция за  явлението "Мамо, има ли нещо за похавпавене, ама да е с месо" е домашен пастет, но на него ще му отделя самостоятелен пост.


5. Крем супи. Винаги имам заготовка. Варя зеленчуците със сол и черен пипер, пасирам и горещи затварям в буркан. Когато им дойде времето отварям буркана, стоплям и добавям сметана и масло.
6. Във връзка с горната точка, обикновено държа буркан с чеснови крутони. Това е съдбата на стария хляб, който не успяваме да изядем, докато е още пресен. Ние не ядем много тестени и у нас застоялият  хляб е много често явление. Удобни са ми и за салати, когато сме решили да вечеряме само това и в нея трябва да сложа нещо малко по- засищащо
7. Шишета с домати, моркови, чесън и лук. Нарязани, сварени до редуциране на половината течност, пасирани и затворени в шишенца. Безценни за бързи сосове за спагети или месо.



8. Кутии и буркани за съхранение. Предпочитам да прибирам храната и заготовките в стъклени буркани, но за някои продукти това не е особено удобно. Подсигурете си и няколко кутии от качествена пластмаса, които можете да затваряте херметично. Всякакви опаковки от сладоледи, сирена, маргарини или каквато и да била друга пакетирана храна са крайно НЕподходящи. Просто ги изхвърлете в контейнера за рециклиране. Пластмасата, от която са направени отделя вредни вещества. Количеството им многократно се увеличава, ако пластмасата се загрее над 50 градуса. Предполагам знаете, но всички опаковки имат маркировка, указваща от какво са направени. Пластмасите са от  1 до 7. Гледайте да купувате съдове с маркировка 2 (HDPE или PEHD полиетилен с висока плътност), 4 (PELD или LDPE полиетилен с ниска плътност) и 5 (РР полипропилен). Повече може да прочетете тук Препоръчително е да сменяте кутиите, ако се надраскат прекомерно.
9. Дъска със седмичното меню. Не винаги успявам да стигна до там, но пък ако успея е много удобно. Менюто се измисля заедно с децата през уикенда. На база на него се пазарува и подготвят заготовките за седмицата. От една страна ми спестява хаотично хълцане из супермаркетите и пазарите в чудене какво точно да взема. От друга ми помага да не купувам излишни неща, които после се развалят в хладилника и се налага да изхвърлям. Последно, но не и по важност - помага ми да спазваме някакъв смислен режим на хранене, който не е продиктуван от глада и раздразнението, докато съм пазарувала. Като неочакван и много приятен страничен ефект, мога да упомена и заменяемостта ми. Ако случайно се наложи да липсвам вечерта или да закъснея в работата, населението у нас може спокойно да се оправи и без моите вещи съвети, наставления и мърморене:) Алелуя!


10. Гвоздеят на програмата: ТЕЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН. Честно, не знам как съм живяла без него! Благодаря ти Наде!  Хубавият бульон може да придаде живот на всяко ястие. А може да възкреси и вас, ако сте имали злощастието да ви пипне простуда. Ползвам го за основи на всякакви супи, сосове или при печене на месо. Пия го и просто така в офиса, вместо отвратителните инстантни супи в пликчета.


 За да извлечете в максимална степен всички полезни съставки е добре да използвате тръбни кости, които се варят поне 24 часа на много бавен огън. Ако е приготвен правилно, бульонът съдържа почти всички аминокиселини, които са нужни на тялото ни, както и желатин за предпазване на стомашно - чревния тракт и колаген за подобряване на състоянието на кожата.

Ето я рецептата:
  • 1,5кг тръбни кокали по възможност с костен мозък
  • 4,5 литра вода
  • 2с.л качествен ябълков оцет
  • 1/4 голяма глава целина
  • 2 морков
  • 2 средни глави лук 
  • 1 дафинов лист
  • сол и черен пипер

Костен бульон може да направите и от всякакви кокали, включително и такива, останали от супата или печеното месо. Технологията е една и съща без значение дали говорим за пилешки или телешки бульон. Обикновено се започва със запичането им за 15 минути. Аз ползвам големи тръбни кокали без почти никакво месо по тях и не ги пека предварително.По- същественото е да са от проверен източник с контролиран начин на хранене, за предпочитане - свободно отглеждано животно. В костите се отлагат всякакви вредни микроелементи, така че ако животното е хранено с антибиотици и ГМО, упражнението за здравословен костен бульон някак се обезсмисля. 
Самото приготвяне е повече от елементарно. Кокалите се слагат в подходящ, голям съд и се заливат с водата. Добавят се зеленчуците, оцета и подправките. След това похлупвате и варите на мноооооооооооого бавен огън между 24 и 48 часа. Пробвала съм два варианта. Първият е във фурната на 90 градуса за 20-24 часа. Проверявайте през известно време, дали не е почнала да извира водата и ако е необходимо долейте. Ползвам голяма чгунена тенджера с капак за целта. Втората и предпочитана от мен опция е в Crock Pot. Ври на първа степен между 24 и 30 часа. 
След като бульона е готов, отстранявам зеленчуците и кокалите, прецеждам течността и пресипвам в буркани. Отгоре се образува мазен слой. Ако не се притеснявате от мазнините не го отстранявайте. В противен случай може да го махнете като оставите бурканите за няколко часа в хладилника. След това много лесно се отстранява. Ако стерилизирате бульона, може да го съхранявате до 6 месеца извън хладилник. Аз просто го наливам горещ в бурканите. Трайността му е около 3 месеца в хладилник.


22 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезно беше за мен , Руми. Най-вече - начина за приготвяне и запазване на костния бульон. Искрено благодаря и за линка към сайта на Надя Петрова, много полезна информация има там.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна информация, благодаря! :)
    А за стъклените съдове имаш ли някаква препоръка? Какви използваш? Бях чела, че и в стъклото може да има олово... та в крайна сметка не знам кое е най-добро :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стъклото е биологически неактивен материал. В чистата си форма не съдържа олово. Подобен примес се добавя, за да може стъклото да стане по- блестящо т.е в повечето случаи, говорим за кристалното стъкло. От него рядко, да не кажем почти никога не се правят съдове за готвене, какво остава за обикновените, евтини и така прозаични буркани.

      Изтриване
  4. Супер полезен пост си ни представила, Руми. И не могада не полюбопитствам ... Заради тези снимки ли се претрепа от стола?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, онази още отлежава на фотоапарата:)

      Изтриване
  5. Здравейте,
    много добри идеи със сигурност ще ползвам всички от тях. А дали бихте споделили едно седмично меню за пример, от доста време се опитвам
    да направя подобно нещо вкъщи и всичко ще ми е от полза, мнооогооо време и пари ще спестим , ако знаем предварително какво ще хапваме през седмицата.

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тази седмица:
      Понеделник (не учебен ден):
      Закуска (само за мен) - кефир с фибри и пробиотик
      Вечеря - къри с рибни кюфтета; печена тиква със салвия, зехтин и ферментирал чесън

      Вторник:
      Закуска: Баница с локум и дюли за тях. За мен е същото като вчера
      Вечеря: Крем супа тиква с печени чушки, праз и малко бекон, Салата айсберг с печено свинско, чеснов дресинг и пермазан

      Сряда:
      Закуска: пак баница и кефир
      Вечеря: ньоки с масло и салвия; салата от печени чушки

      Четвъртък:
      Закуска: смути (банан, боровинки, чия и кисело мляко) / аз си продължавам с кефира
      Вечеря: пица с карфиолен блат; салата от краставици с фъстъци и азиатски дресинг

      Петък:
      Закуска: Банички със сирене на тостер
      Вечеря: печена риба на скара; салата от резене с ферментирал чесън и сушени домати

      Храна за офиса тази седмица: имам борш, който като гледам ще си го ям само аз до края на седмицата. Освен това салата от цвекло и ябълки; салата цезар; броколи с дресинг от кисело мляко
      За малката: вманиачила се е на тема блини от ферментирала елда. Предполагам, че до четвъртък ще са и писнали. За четвъртък, петък и събота (тогава е на курс) ще й направя кашкавалки от парено тесто и "калцоне" със сирена и рьощи с каквото намеря в хладилника:) На нея също така и пращам чай от очанка или сок от боровинки

      Изтриване
    2. Лулу,
      много Благодаря от цялото си сърце. Примерите са чудесни, ще последвам примера ти.

      Благодаря!

      Изтриване
  6. Руми, много полезен пост!
    Още повече, че имам редовно същите проблеми с приготвяне на вечеря след работа :). Установих, че ползвам някои от твоите трикове, напр. за менюто и пазаруването, за зелениите в хладилника. А пък идеята за бульона е супер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да попитам откъде се снабдявате с кокалите за телешкия бульон и кога ще чуем повече за ПАСТЕТА :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sunny Farm ( http://www.sunnyfarm.bg/) ми е източника на месо. От там купувам и кокалите. Пастета го подготвям за публикуване:)

      Изтриване
    2. Да, много хубави продукти имат, но не доставят за Варна. Направо съм изумена - уж сме що годе голям град, а намирането на пасищно месо се оказа мисия невъзможна :(

      Изтриване
    3. Диляна,

      Можете да опитате с тази ферма - Амброзия. Купувала съм от тях мед и сироп от бъз (не живея в България, но ги следя и това, което правят лично на мен ми харесва).

      http://www.ambrosia.bg/

      Изтриване
    4. Диляна, гледах сега почти всички сайтове, но да, доставката е до София.... Странно е, защото част от фермите са по- близо до Варна. Имало е два онлайн магазина но те са преустановили дейност това лято

      Изтриване
  8. Би ли споделила как правиш крутоните? Не успях да намеря рецепта в блога...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то каква рецепта да им дадеш на едни крутони. Хляб, намазваш със зехтин, посоляваш, ако искаш ръсиш подправки, нарязваш на кубчета и запичаш.

      Изтриване
  9. Благодаря! Много полезни неща си казала :) бих искала да те попитам за етикетчетата на бурканите - много ми допадат. Би ли споделила какви са и откъде?

    ОтговорИзтриване
  10. Откъде в София може да се купят качествени телешки кости за бульон? Моят единствен опит засега за такъв бульон завърши с изхвърлянето на всичко в боклука, защото още при запичането на костите из кухнята се разнесе непоносима миризма на мърша. Простете за невежеството, но кои са големите тръбни кости-имам предвид какво казвате на месаря,какво да ви даде, за да са такива кости? И каква е ориентировъчната цена на 1 кг такива кости?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчвам през Sunny farm, но може да питате и в Моята месарница или в Майстор месар. Аз най много харесвам кост от джолан (т.е крака на телето). Цената варира в зависимост от къде купувате. От 3 до 8 лв съм срещала

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...